Sunday, September 12, 2010

CANTIKNYA MATEMATIK


Manusia ialah makhluk Tuhan yang unik. Bukan sahaja setiap individu berbeza antara satu sama lain, malah setiap orang mempunyai kelebihan dan kekuatan sendiri. Hanya manusia yang mahu memahami dirinya akan memahami hikmah dan hakikat kehidupan di alam maya ini.
Ayat-ayat dalam al-Quran menegaskan bahawa sesuatu yang menimpa manusia adalah berpunca daripada manusia sendiri, dengan izin Allah. Jika kita mahu BERJAYA, ia bergantung pada diri kita sendiri. Pendek kata, manusialah yang membuat pilihan dalam kehidupannya. Pilihan itu dipulangkan semula kepada kita sebagai makhluk yang boleh berfikir.
Oleh sebab itulah manusia perlu mengenali diri sendiri. Manusia perlu berusaha mengubah diri sendiri. Akhirnya, manusia akan mengakui bahawa ia berupaya memilih untuk berjaya. Semuanya bergantung pada diri sendiri.
Justeru, mulakanlah perubahan secara berperingkat dan konsisten. Tidak ada orang yang dapat mengubah diri kita melainkan diri sendiri. Percayalah kepada janji Allah bahawa MANUSIA MENDAPAT APA YANG IA USAHAKAN. Oleh itu, untuk menjadi pelajar yang berwawasan anda perlu BERUBAH SEKARANG.
Moga anda tergolong dalan golongan yang BEJAYA.No comments:

Post a Comment